Але якщо будь-коли доведеться його розводити, то тут діє та сама пропорція: на 3 об'єми води береться 2 об'єми спирту. Це співвідношення використовується завжди, коли треба правильно розвести 95/96 відсотковий спирт до 40.

Пропорції розведення спирту Досвідченим шляхом встановлено, що ідеальна пропорція 2:3 (так вважав сам Менделєєв). Змішуються дві частини спирту 96% та три частини води. Але правильно змішувати не обсяги рідин, які вагові співвідношення, це дозволяє точніше розрахувати міцність готової горілки.

Для пом'якшення спирту підходить звичайний цукор як із буряків, так і з тростини. За наявності можна скористатися фруктозою чи глюкозою. На 1 літр горілки вистачить половини столової ложки цукру чи 15 мл 40-відсоткової глюкози. Дістати її можна в ампулах в аптеці.