Процес виробництва шнапсів вкрай простий — рослинна сировина двічі переганяється у спеціальному устаткуванні до одержання спиртного певної міцності. Є сорти напоїв, які додатково витримують у пляшках чи бочках для «насичення» смаку та аромату. Але термін дозрівання, як правило, нетривалий.

Персиковий шнапс (Peach Schnapps) – один з популярних різновидів шнапса. Сам шнапс нерідко називають національним німецьким напоєм: він виробляється у Німеччині ще з XVI ст. Фортеця шнапса варіюється від 20-30 градусів до 38-40. Персиковий шнапсзазвичай містить 30% алкоголю.

Шнапс часто порівнюють з самогоном. Але, в відмінність від останнього, він має насичений і яскраво виражений злаковий або фруктовий смак. За міцністю – 40–43% – Schnaps майже не поступається текілі чи угорській горілці палинці. Деякі сорти напою містять менше ніж 30% алкоголю.