При відсутності сичужного порошку фабричного виготовлення можна приготувати фермент самому. Для цього вилучений сичужок при забої ягнят або телят очищають, кінці отворів зав'язують, надувають повітрям і висушують у тіні або приміщенні при температурі +18 – +20 град. З.

Найкращий сичужний фермент отримують із шлунків телят, які харчуються лише молочною їжею. Сичужний фермент використовується під час виробництва сирів високої якості. Він вводиться в молоко для згортання, формування сирного згустку та відділення сирної маси від сироватки.

Сушіння сичугів виробляється при температурі не понад +35 градусів С.. Забороняється сушити сичуги на сонці, в приміщенні, де є сіль, кишки та інша сировина тваринного походження, оскільки пряме сонячне світло, висока температура та вологість руйнують сичужний фермент.