Як зробити сублімовані ягоди/ фрукти в домашніх умовах? Відповідь проста: ніяк. Можна скільки завгодно сушити плоди в духовці, дегідрататорі або на сонці, досягти такого ж ефекту і характеристик, як у продуктів сублімаційного сушіння, не вийде.

Розкажемо, як роблять сублімовані ягоди у промислових масштабах.

  1. Продукти піддають швидкому заморожуванню при температурі до -200 °С. Рідина, що міститься в ягодах, перетворюється на лід. …
  2. Продукти поміщають у спеціальну герметичну вакуумну камеру. …
  3. Ретельно висушені ягоди розфасовують по герметичних упаковках.

Процес сублімації Продукти поміщають у спеціальну герметичну вакуумну камеру, там ягоди піддають щадного нагрівання з одночасним видаленням повітря. Таким чином кристали льоду випаровуються, а не перетворюються на рідину. Після цього фрукти можна розфасувати вакуумними упаковками і відправити в морозилку.