Він має бути яскравим. Якщо шкірка має блідо-оранжевий або жовтуватий відтінок, трохи схожий на колір грейпфрута, то він може виявитися зеленим або висохлим. Наявність будь-яких плям свідчить про те, що плід зіпсований. Його вживати в їжу не можна.

Подивіться на шкірку – забарвлення має бути рівномірним і яскравим (ознака стиглості). Шкірка гарного апельсина солодкого сорту – гладка та має невеликі вкраплення червоного кольору. Пористість шкірки апельсина – явна ознака товстошкірості.

За смаковими якостями найбільше цінуються тонкошкірі, соковиті, великі та повноважні апельсини мальтійські, генуезькі, малагські та сицилійські, або мессинські. Окремі дерева мають велику — як у дуба — крону та живуть до 100-150 років; у врожайний рік вони можуть дати до 38 000 плодів.

Їх рекомендується закладати на тривале зберігання – до 3 – 4 місяців. Апельсини з червоною м'якоттю (корольки, сангвіні, сангвінеллі), а також пупкові сорти (Вашингтон Навел, Томсон Навел) менш лежкі, вони можуть зберігатися трохи більше 2 – 3 місяців. Приблизно такі самі терміни можна зберігати грейпфрути.