Головна небезпека зараженої чорниці – підвищений вміст цезію-137, який вважається одним із найнебезпечніших радіонуклідів для здоров'я людини. Він швидко всмоктується через травний тракт відразу в кров, звідки надходить та акумулюється у тканинах у такому порядку: м'язи – 80%; скелет – 8%;
Чорниці можна, можливо зберігати близько 2 тижнів при температурі від -0,50С до 00С і відносній вологості 90-95% (попереднє охолодження важливе!). М'які і повністю дозрілі ягоди, зазвичай пізнього збору, можуть зберігатися погано. Підвищений вміст СО2 (15-20%) запобігає появі сірої гнилі Botrytis та іншої плісняви.
Чорниці у сирому вигляді потрібно вживати по 3 столові ложки на добу, у сухому вигляді – по одній столовій ложці на день. Добова норма споживання чорниці = 50 міліграм. Корисна норма вживання чорничного соку дорівнює 200-250 мілілітрів на добу.