А якщо повільно, значить, готово. Готовність опари можна визначити візуально: акуратно розсуньте поверхню опари руками убік. У готовій опарі помітна рівномірна сітка – губчаста структура. Нахилиться та обережно вдихніть аромат.

Час бродіння густий опари становить 3 – 4 години за кімнатної температури.

Якщо ви побачили, що ваша закваска піднялася «шапочкою», усередині вся у бульбашках, пахне йогуртом або просто має приємний молочно-кислий аромат, вона на піку, тобто, дозріла. Запам'ятайте цей стан і аромат, це допоможе вам у будь-який момент визначати, як справи у вашої закваски.

Бродіння триває від 4 до 18 годин, Залежно від кількості дріжджів (що менше дріжджів, тим довше бродіння).