Так як визначити наявність бактерій ботулізму в консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банка, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.

Підступний мікроорганізм може ховатися в солоних огірках, гриби, томатну пасту, компот. Попадає на овочі та фрукти із ґрунту. Суперечки Clostridium Botalinum витримують температуру до 120 градусів за Цельсієм.

Діагностика ботулізму у медичній установі включає лабораторні аналізи, спрямовані на виявлення ботулотоксину та бактерій у блювотних масах та крові пацієнта. Крім того, на наявність токсину обов'язково досліджуються продукти, які, ймовірно, стали причиною отруєння.