Ознаки зіпсованого варення Освіта на поверхні варення цвіли та бульбашок, іноді варення може полізти через кришку. Неприємний запах кислого чи оцту. Присмак забродів вина. Зміна консистенції.

Термін зберігання варення у банках При дотриманні певних правил воно може зберігатися до 3 років за кімнатної температури. Варення, Що пролежало більше 3 років, з кожним роком втрачатиме свої корисні властивості і, в кінці, все-таки втратить всю користь. Але це не відноситься до варень з плодами, що містять кісточки.

Оптимальна температура від +10 до +15 ° С, при ній варення зможе простояти до 3 років, у холодильнику – близько 2 років. Термін придатності також залежить від ягоди, з якої виготовлено солодке частування. Варення з кісточками (з вишень, слив, абрикосів, аличі) зберігається менше – близько 7 місяців.