Якщо вони залишилися лежати на дні в горизонтальному положенні, то вони дуже свіжі. Яйця, трохи підняті тупим кутом догори, – вже не першої свіжості, але поки що можуть бути використані в приготуванні гарячих страв. Яйця, що спливли на поверхню, зіпсовані, і їсти їх не можна!

Перевірити протухло яйце чи ні можна на просвіт, але для цього буде потрібне потужне джерело світла. У свіжих яєць жовток розташовується по центру, відсутні якісь вкраплення в білку. У яєць, що полежали, ви помітите невеликі затемнення в білку.

Жовток «перекидається» в яйці, якщо воно не надто свіже. Розбийте яйце на тарілку. Свіжі яйця мають високий опуклий жовток, який утримує кільце з білка. Якщо жовток плоский, а рідкий білок розтікається по тарілці, яйце особливо свіжим не назвеш, його потрібно швидко переробити на кухні.

Оцінюючи яєчний білок та жовток, ми можемо легко визначити свіжість яйця. Якщо жовток плоский і легко розбивається, можливо, яйце вже застаріло. Якщо жовток легко рухається, а білкові нитки, що утримують яєчний жовток, вже ослаблені, яйцешвидше за все, несвіже.