Хвости визначають за градусом. Якщо в струмені фортеця падає до 30 ° при першій перегонці, а при другій – до 40 °, то збирання тіла припиняють і починають збирання хвостів – до 20 °. Можна і нижче, але в цьому немає доцільності. Як правило, при першій перегонці у фруктових і зернових браг «тіло» роблять менше.

При підвищенні температури до 830С починається значне виділення сивушних масел –хвостів». Ті, хто не женеться за кількістю і наголошує на високу якість самогону, при цій температурі припиняють відбір «тіла». Після цього до температури браги 98-990С можна збирати.хвости».

Як визначити хвости при перегонці самогону Перевірити “хвости” можна ще й підпалюванням: при фортеці нижче за 40 градусів дистилят перестає горіти. Також хвости можна визначити за температурою у перегінному кубі під час другої перегонки. Коли температура в нижньому термометрі сягне 93,5 градуса, то починаються хвости.

«Хвости» самогону Коли температура пари досягає 80°, необхідно починати контролювати міцність дистиляту звичайним спиртоміром у мензурці. Як тільки вміст спирту опускається до 40°, відбір тіла припиняють далі відбирають хвостиякі не виливають, а просто відокремлюють в іншу ємність.