Якщо місце біля плодоніжки підсохло і стало темним, значить, фрукт перезрів, а якщо при натисканні виступає сік, авокадо, що ідеально дозріло.. Якщо при струшуванні чується постукування, фрукт готовий до вживання. Так як після дозрівання кісточка легко відокремлюється від м'якоті.
Як правило, про зрілість плоду говорить насичений темно-зелений колір шкірки. Таке авокадо зазвичай вже готове до вживання. Іноді шкірка стиглого фрукта може відливати фіолетовим чи чорним. Наприклад, практично чорна шкірка є природною для каліфорнійського. авокадо, або сорти хас.
Для дозрівання авокадо залиште його за кімнатної температури на пару днів. Якщо авокадо піддається м'якому тиску, отже він стигле та готове до вживання. Стиглі авокадо можуть мати темніший колір, і на дотик воно не буде м'яким. Стиглі фрукти ідеально підходять, щоб вживати їх того ж дня.
Шкоди здоров'ю такий фрукт не завдасть, але ніжного смаку та приємної текстури від нього не чекайте. Зелене авокадо зберігає вітаміни та корисні жири, але його не вийде перемолоти в ніжну пасту для заправки салату та буде непросто очистити від шкірки та прибрати тверду кісточку.