Зважуємо крупу в сухому вигляді, до готування, наприклад, 300 г. Потім готуємо, і зважуємо повністю готову кашу, наприклад, вийшло 860 г. Тепер 860 ділимо на 300 і отримуємо якийсь коефіцієнт «розбухання» продукту, у разі він дорівнює приблизно 2,9. Тобто гречка набухла у 2,9 раза.
загальна калорійність страви / вага страви = калорійність однієї порції / 100 г. З цієї пропорції отримуємо універсальну формулу для розрахунку калорійності страви: загальна калорійність страви * 100/вага страви = калорійність 100 р.
Як же розрахувати потрібну пропорцію КБЖУ?
- Для жінок: (10 × вага в кілограмах) + (6,25 × зростання в сантиметрах) – (5 × вік у роках) – 161.
- Для чоловіків: (10 × вага у кілограмах) + (6,25 × зростання у сантиметрах) − (5 × вік у роках) + 5.
Dec 28, 2020