У хімічному відношенні основним компонентом твердого мила є суміш розчинних солей вищих жирних кислот. Зазвичай це натрієві, рідше – калієві та амонієві солі таких кислот, як стеаринова, пальмітинова, міристінова, лауринова та олеїнова.

Мила – Натрієві та калієві солі вищих карбонових кислот.

Натуральне шматкове тверде мило виготовляється шляхом омилення рослинних олій та тваринних жирів каустиком – натрієвою лугом. Як вихідні мастила використовують пальмове, пальмоядрове і кокосове.

Тверде мило – більш натуральний продукт, ніж більшість рідких засобів для миття рук. Його виготовляють із стійкої сировини, тому вона не містить консервантів та синтетичних речовин, а отже, безпечніша для здоров'я людини та екології.