У – Розварюється слабо, підходить для приготування чіпсів; С – використовують переважно для приготування картоплі фрі; D – сильно розварюється, використовують для пюре.
За ступенем розсипчастості розрізняють 4 види коренеплоду:
- Категорія А – воскові сорти. Це щільні бульби, вони погано розварюються.
- Категорія В і С – слабо і середньо розварюються сорти.
- Категорія D – борошняний картопля з високим вмістом крохмалю, він швидко і добре розварюється.
Для пюре та запіканки Чим більше в картопля крохмалю, тим легше її потовкти. Тому для пюре підходить борошняна картопля.
Адретта Середньоранній сорт, високоврожайний, відмінні смакові якості. Смакові якості сорту просто відмінні, тому його застосування вітається у складі багатьох страв. Картопля дуже добре розварюється у процесі готування.