Жири також є джерелом запасу води: зазвичай при окисленні 1 кг жиру утворюється 1,1 кг води. Жири виконують будівельну функцію.

Вода утворюється в результаті окислення водню. При окисненні компонентів їжі кількість води залежить від кількості водню, що міститься у цьому продукті. Так, окиснення 1 г жиру, вуглеводу та білка дає приблизно 1,09; 0,6 та 0,44 г води відповідно.

Так, у спокої при окисленні 100 г жиру утворюється понад 100мл води, 100 г білка – близько 40мл води, 100 г вуглеводів – 55мл води. Підвищення енергетичного обміну веде до різкого збільшення ендогенної утвореної води.

9,3 ккал Теплота згоряння – це кількість тепла, що виділяється при окисленні 1 грама речовини. При окисненні 1 г жиру в організмі виділяється 93 ккал; 1 г вуглеводів — 4,1 ккал тепла та 1 г білка – 4,1 ккал.