Буряк варений зберігає більшість корисних речовин, містить: холін, вітаміни А, В1, В5, В6, С, Е, Н та РР, а також необхідні організму людини мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, залізо, йод, фосфор та натрій, присутня в овочі фолієва кислота та достатня кількість клітковини.

Буряк знижує тиск Цей овоч благотворно впливає на наші судини, серце та нервову систему. Буряк містить корисні нітрати, що перетворюються всередині артерій на оксид азоту, який розширює судини, допомагає покращити кровообіг і знизити тиск.

Буряк рекомендується при будь-яких захворюваннях кишечника та запаленнях. Буряк вкрай корисна при запорах та проблемах з мікрофлорою кишечника. В овочі містяться корисні нітрати, які підвищують витривалість та покращують роботу серцево-судинної системи. Буряковий сік рекомендується пити спортсменам.

Незважаючи на те, що найчастіше її піддають кулінарній обробці: варінню, смаженню, гасінню та запіканню – вона цілком придатна для вживання в сирому вигляді. Варто зазначити, що при термічному впливі овоч втрачає частину поживних речовин, саме тому сирий буряк набагато кориснішеніж приготовлена.