Жаровня мангалу виготовляється із сталевих листів. Якщо товщина листа становить менше 2-х мм, це похідний мангал, або зовсім одноразовий. Тому жаровня мангалу для дачі або заміського будинку має бути виготовлена зі сталі. мінімум 2 мм.
20 см Оптимальна глибина мангалу для шашлику – 15-20 см. Зменшення цих розмірів призведе до швидкого підгоряння страви через сильний жар. Збільшення – сприятиме недостатності тепла. Для приготування шашлику потрібно 5-10 см вугілля.
Ідеальною висоти мангалу не буває – як ми з'ясували, вона залежить від розміру шматка та часу готовності. Оптимальним розміром вважається середня висота – 12-15 см (можна смажити середнього розміру шашлики, без крайнощів, а залежно від розміру шматків жар регулювати кількістю вугілля).
Якісні та довговічні вироби виготовляються з жароміцної нержавіючої сталі. Вона відрізняється стійкістю до перепадів температури та вологості, механічних впливів і не деформується при нагріванні. Чавунні мангали теж добре переносять високий нагрів, проте при вуличній експлуатації вони можуть іржавіти.