Знаючи особливості та звички своїх гостей (випити першу чарку безкоштовно та йти додому), власники питних закладів побажали виготовити чарки малого розміру, до яких входило від 10 до 15 мл рідини – рівно одна столова ложка. Саме за такий малий обсяг чарка отримала народну назву «муха».

«Єлабузька муха» називають невелику чарку об'ємом 10-15 мілілітрів. «Єлабузька муха» називають невелику чарку об'ємом 10-15 мілілітрів.

Цікаво, що чарки для лікеру називаються "Поні". Їх об'єм 30-60 мл, і вони призначені для вживання лікеру у чистому вигляді. Лікерні поні формою трохи схожі на келихи для білого вина, але вони набагато менші за обсягом. Чарка Мадерна.

чарки – маленькі келихи для подачі міцного алкоголю на тонкій ніжці; стопки (шоти) – маленькі склянки, у яких відсутня ніжка, використовуються для подачі міцного алкоголю.