Норма цукру в крові після їди – не більше 7,8 після трапези. Числа від 7,8 до 11,1 мМоль/л включно на повний шлунок, а також після навантаження цукром свідчать про наявність переддіабету. Більше 11,1 мМоль/л говорить про цукровий діабет.

При діабеті 2 типи нормою цукру в крові після їди (через 90 хвилин) визначається значення до 8,5 ммоль/л (153 мг/дл). А норма глюкози перед їжею перебуває у діапазоні 4-7 ммоль/л (72-126 мг/дл).

Цукор крові при діабеті 2 типу, зданий натщесерце з пальця, буде вище 6,1 ммоль/л, з вени – вище 7,0 ммоль/л. У нормі цей показник коливається в інтервалі 33 – 56 ммоль/л.

Тим часом критичним вважається рівень цукру понад 7 ммоль/л. Нормальний показник при заборі крові з вени натще – менше 6,1 ммоль/л. Це верхня межа норми, і навіть така цифра, особливо з ускладненим сімейним анамнезом, – це вже привід задуматися і звернутися за консультацією до ендокринолога.