Макру́рус (лат. Macrourus) променева риба з загону тріскоподібних, яка мешкає на великій глибині, від 150 до 2200 м. Макрурус зустрічається в Атлантичному, Індійському, Тихому та Південному океанах. Назва цієї риби перекладається як «пацюкохвіст».
Макрурус насправді дуже смачна та ніжна глибоководна морська риба з низьким вмістом білка, яка за своїм смаку нагадує м'ясо креветок чи крабів. Риба складається з ніжного, білого з рожевим відтінком м'яса та мінімальною кількістю кісток, яких у філе практично немає.
Найдієтичніша риба у світі, всього 32 ккал У малоокого макрурусу майже немає кісток, тому його дуже зручно обробляти фактично потрібно просто зрізати м'ясо з хребта. З цієї дивовижної риби можна приготувати безліч страв, у тому числі такі, які із задоволенням їдять діти.
Оскільки макрурус мешкає в холодних водах, запасає корисні жирні кислоти Омега-3 (на 30% більше, ніж у звичайній трісці). Зверніть увагу! Це не жирна рибка. У 100 г філе міститься 1.6 г жирів, 13.2 г білків.