Білорибиця, або нельма (лат. Stenodus leucichthys) – напівпрохідний вид риб підродини сигових сімейства лососьових (Salmonidae). Ендеміка басейну Каспійського моря. Досягає довжини 130 см та ваги 14 кг.

Лососеві – сімейство променеперих риб з загону лососеподібних. У складі сімейства представлені як анадромні, і прісноводні види риб. Найбільш відомі представники: сьомга, горбуша, кета, нельма, нерка, кижуч, чавича, кумжа, сиг, омуль, голець, харіус, таймень, льонок. Вікіпедія

За консистенцією білорибиця трохи щільніше олійний і, на мою думку, менш жирна. Смак такий самий цікавий, трохи з кислинкою і серпанком, характерними для копчення. Але тут дим не такий сильний, як у олійної рибиі не забиває чудовий рибний смак самого продукту. Ми пробували білорибицю і на хлібі, і так.

Білорибиця маємо масу корисних властивостей, містить корисні жирні кислоти, які знижують рівень холестерину в крові. Страви, з цієї риби, призначають при дієті, якщо є проблеми із ШКТ. При регулярному вживанні знижується ризик інфарктів, рекомендується вживати при захворюваннях щитовидної залози.