Серед риб без луски найпоширеніші – це вугор, минь (у нього є лусочки, але дуже дрібні, практично непомітні), в'юн, скумбрія, всі осетрові та інші, у тому числі байкальська голом'янка, про яку ми одного разу писали. Також немає луски у мурени, для захисту від хижаків вона покрита великою кількістю слизу.

Рибу з дрібною лускою, наприклад річкову форель чи гольця, від луски можна не чистити, достатньо прибрати начинки і промити водою.

Риба з лускою, Спіймана живою, вважається чистою і її дозволяється вживати в їжу. Здохла у воді риба теж вважається чистою, але їсть її забороняється. Що стосується риби без луски,те,навіть спіймана живий,вона непридатна для їжі. Якщо рибу викинуло на сушу і її підібрали живий, то можна вживати її в їжу.