Електромагнітні хвилі впливають організм людини. Вони змінюють склад крові, зменшуючи гемоглобін, збільшуючи кількість білих кров'яних тілець. Також НВЧ-випромінювання змінює склад «корисного» холестерину з високою щільністю, що сприяє утворенню бляшок у судинах.

Є кілька причин, з яких люди можуть побоюватися використовувати мікрохвильовку і розігрівати у ній їжу. Це зниження харчової цінності їжі, можливість появи різних хімічних речовин у їжі, вплив НВЧ-випромінювання на молекулярну структуру продукту.

Вони чужорідні для людського організму. Надчастотні випромінювання звідти йдуть із НВЧ-печей. Не треба бути поряд з працюючою мікрохвильовкою, Треба виходити з кімнати. У всіх печах є паспорти, там прописані правила, яких треба суворо дотримуватися.

У процесі експлуатації захист мікрохвильових печей може порушуватися (руйнування захисної плівки на склі, ущільнювача на дверцятах тощо), тому користувачу не слід перебувати на відстані ближче 50 см від працюючої печі.