– Сметана повинна мати чистий кисломолочний смак без сторонніх присмаків та запахів, – пояснює Лілія Котельникова. – Колір сметани має бути білим із кремовим відтінком, рівномірним по всій масі. Консистенція має бути однорідною, густою, глянсовою.Oct 20, 2022

Справжня сметана утворює рівний білий шар, а недоброякісна дасть розлучення, які легко помітні на просвіт. Інший спосіб перевірити якість сметани у домашніх умовах – розчинити чайну ложку продукту у склянці гарячої води. Сметана хорошої якості розчиняється відразу, а сметанний продукт осідає на дно.

Той самий ГОСТ повідомляє, що сметана має бути однорідною, густою масою з глянсовою поверхнею. Вона повинна пахнути як та інші кисломолочні продукти – молоком, без сторонніх запахів. Колір — білий із кремовим відтінком, рівномірний по всій масі.

Для дієтичного харчування та людей з надмірною вагою краще вибирати сметану з жирністю від 10% до 15% або зовсім замінити її грецьким йогуртом чи термостатною сметаною із 10% жирності. Також класичну сметану з молока можна замінити на веганську сметаною з тофу, горіхів кеш'ю або насіння соняшнику.