Проведені досліди показали, що шкаралупа яйця завдяки своїй формі досить міцна та здатна витримати силу від 2 кг до 6 кг, тому витримують вага квочка. Проведені досліди показали, що міцність яйця залежить від його положення та у вертикальному положенні яйце витримує більшу вагу.

Міцність шкаралупи курячих яєць на прокол голкою з плоским (тупим) кінцем діаметром 0,4 мм коливається від 8 до 22 Н (0,8-2,2 кгс) та в середньому дорівнює 12 Н (1,2 кгс). У африканського страуса шкаралупа відрізняється високою міцністю, яйце витримує навантаження до 55 кг.

Маса шкаралупи одного яйця становить 222 гр, та її середня товщина – 1,83 мм (калоризатор). Відповідно яйце дуже міцне, витримує навантаження 55 кг (куряче яйцев середньому 3,0-3,5 кг). Жовток у страусиних яєць насичений, а білок напівпрозорий.