Правила приготування хлібної домашнього квасу Дріжджі мають бути свіжі, а хліб для сусла – неодмінно житній. Кваси готуються на охолодженій кип'яченій воді. Зберігати квас рекомендується у холодному місці. Готовий квас слід вжити за 2-3 дні.

Для домашнього напою знадобляться сухарі з житнього чи пшеничного хліба, трохи цукру чи сухофруктів, закваску чи дріжджі. Заводський квас роблять з аналогічних інгредієнтів, для більшої безпеки та продовження терміну зберігання пастеризують та додають консерванти.

Квас виготовляється із зернової продукції: у промислових умовах — із солоду, борошна, у домашніх — також із солоду та борошна, та із хліба, сухарів. Для запуску спиртового бродіння в квас самостійного виготовлення додається родзинки, рідше — інші фрукти та ягоди, оскільки на їх поверхні містяться дріжджі.