Цільнозернове борошно виробляється з цільного зерна і містить висівки, На відміну від так званого білого борошна, що виробляється тільки з частини зерна після видалення з нього зовнішньої оболонки та зародка, шляхом очищення та шліфування.
Цільнозерновий може бути житня, пшенична, спельтова, півб'яна, гречана, вівсяна, яка завгодно борошно і тільки в тому випадку, якщо все зерно змолото без залишку та просіювання.
Найбільш екологічно чиста цільнозернове борошно – Спельтова. Спельта – це дика пшениця, у ній міститься у кілька разів більше білків, мінералів (особливо групи В), мікроелементів (залізо, магній та фосфор) та клітковини, ніж у звичайній. А вуглеводів та білка глютена, на який у багатьох алергія, навпаки, менша.
Вироби з такої борошна не рекомендується вживати людям із хронічними захворюваннями ШКТ, підшлункової залози та печінки, а також дітям до 12 років – для них вона надто «важка». Цільнозернова самопіднімається борошно від З.