Для приготування домашніх ковбас використовується тільки найкраще та свіже м'ясо та м'ясопродукти. Особливо важливо зважати на це, якщо домашня ковбаса призначена для тривалого зберігання. Крім свинини, яловичини та телятини використовують баранину, конину, оленину, м'ясо свійської та дикої птиці та інші.

– Якщо свинину не додавати, то ковбаса буде суха, волога не зв'язується. Через деякий час відбувається усушка. Тому застосовують добавки.

Яке м'ясо використовується при виробництві вареної ковбаси? – Залежно від сортності це може бути яловичина, конина, баранина, козлятина, телятина, свинина, шпик, м'ясо диких тварин. Скільки і чого береться, залежить від рецептури та сорту ковбаси.

Крім натуральних компонентів: яєць, м'яса, солі та іншого, ковбасі можуть бути крохмаль та борошно, які надають їй потрібну консистенцію, а також нітрит натрію, що закріплює колір та запах виробу. Ще нітрит натрію допомагає ковбасі продовжити термін зберігання.