Декантація покращує червоні вина з насиченим смаком, причому не лише витримані (Bordeaux, Bourgogne, Vallee du Rhone, Vega Sicilia, Porto Vintage). Декантують і сухі білі вина, витримані в бочках з дуба (Graves, Bourgogne, Vallee du Rhone, Val de la Loire).

Якому провину декантація протипоказана?

  • Бургундські вина будь-якого віку прийнято наливати з пляшки.
  • Бордоські з витримкою менше 2 років теж не підлягають декантації.
  • Це ж справедливо для тосканських вин віком менше 3 років.
  • І для більшості вин Нового Світла, які не досягли 3 років.

May 19, 2017

Більшість же червоних вин повинні провести декантері перед подачею від 20 хвилин до 2 годин. Визначити час декантування точніше можливо тільки після дегустації, під час якої ви можете відчути нехарактерні запахи, відчути різкість танінів або, навпаки, визначити, що в декантації немає необхідності.

Декантувати треба не всі вина, а молоді червоні. У витриманих вин під впливом кисню неабияк псується смак, так само, як у рожевих та білих. Білі вина тендітніші самі по собі, тому їх подають відразу ж після відкриття пляшки.