Зелені (незрілі) банани містять стійкий крохмаль, який не підвищує рівень цукру в крові та може покращити довгострокове регулювання рівня цукру в крові.

Зелені (незрілі) банани містять менше цукру та більше стійкого до перетравлення у верхній частині травної системи крохмалю, через що цукор після них підвищується менше, ніж після стиглих бананів. Крім ступеня стиглості підвищення рівня глюкози крові впливає також розмір з'їденої порції.

Людям із цукровим діабетом 2 типу слід уникати вживання великої кількості (понад 400 г на добу) фруктів із високим глікемічним індексом (банани, диня, дуже стиглі груші та сливи), а також зацукрованих фруктів та цукатів, які містять дуже багато цукру та мають високу калорійність.

Відповідно до результатів дослідження, опублікованих у Міжнародному журналі фармацевтики та біологічних наук, яблука можуть позитивно вплинути на показники цукру натще і на кількість ліпідів у людей, які страждають діабетом другого типу.