Фахівці з етикету вважають, що в кафе чи ресторані офіціанту завжди прийнято залишати чайовіякщо вони не включені в рахунок. "У Росії стандартний розмір чайових – 10%. Найчастіше вони діляться між персоналом ресторану, а не дістаються лише одному офіціанту.
У Швеції, Данії, Норвегії та Фінляндії сервісні суми у розмірі 7-10% вже включені до рахунку, тому чайові давати не прийнято, за винятком винагороди носію монетою в один євро. В Німеччині, Чехії, Угорщини в ресторані прийнято округляти рахунок або залишати 5-10% від суми під серветкою. Те саме стосується таксі.
В Росії чайові зазвичай становлять 5-10%. Щоправда, доплачувати офіціантам, таксистам, кур'єрам та іншим представникам сфери послуг понад чека вважають за потрібне не всі клієнти. Так, офіціантам та барменам регулярно залишають чайові 39% росіян, а спеціалістам зі сфери побутових послуг — і того менше, лише 25%.