Бувають дегустатори вина, сиру, шоколаду, парфумів та інші. Наприклад, чай тестують титестери, а кава – каптестери. Основне завдання дегустатора полягає у визначенні недоліків і переваг продукту, що дегустується. Крім того, дегустатори беруть участь у розробках нового смаку чи аромату.
2. Тітестер, він же дегустатор чай або чайний сомельє. Титестери працюють на виробництвах чаю та в компаніях імпортерах. Вони перевіряють якість продукції, що відправляється і поставляється, складають нові купажі і розраховують рецептуру.
Пивні сомельє — існують Найчастіше, говорячи про сомельє, люди мають на увазі дегустаторів вина. Вони добре знаються на напоях, відчувають нюанси смаків і ароматів, формують винні карти ресторанів і радять людям, який сорт вибрати.
самі організовують курси дегустаторів. Як правило, з багатьох студентів лише деякі успішно проходять всі етапи навчання, отримують відповідний диплом та запрошення працювати в компанії. Інший спосіб освоїти професію – закінчити виш за фахом технолога харчової, тютюнової чи парфумерної промисловості.