Слина – перший травний сік. Первинна біохімічна обробка харчової грудки відбувається в ротовій порожнині під дією слини. У її складі є ферменти Амілаза та Мальтаза, які по черзі діють на крохмаль (полісахарид) і розщеплюючи його до глюкози.Oct 13, 2020
Найважливішими ферментами слини є амілаза та мальтаза, що діють тільки в слаболужному середовищі. Амілаза розщеплює крохмаль та глікоген до мальтози. Мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози. У слині також є протеїнази, ліпази, фосфатази, лізоцим та ін.
Слина сприяє самоочищенню порожнини рота і зубів, відмивання нальоту.
- За рахунок ферментів амілази та мальтази слина забезпечує хімічну обробку їжі, зокрема розщеплення вуглеводів до ді- та моноцукорів.
- Слина змочує, зволожує їжу та пов'язує її окремі частинки за рахунок муцину, т.е.
На 98,5% і більше з води, містить солі різних кислот, мікроелементи та катіони деяких лужних металів, муцин (формує та склеює харчовий грудок), лізоцим (бактерицидний агент), ферменти амілазу та мальтазу, що розщеплюють вуглеводи до оліго- та моносахаридів, а також інші ферменти (більше 100 ферментів …