Кераміка – матеріал екологічно чистий, вона абсолютно безпечна для здоров'я. Із недоліків варто відзначити чутливість до перепаду температур. Наприклад, керамічну форму не варто ставити в розігріту духовку – вона може від цього потріскати.

Краще всього для духовки підійдуть форми із чавуну, кераміки, алюмінію або металевого сплаву з антипригарним покриттям. Ці матеріали теплостійкі та витримають високі температури. Силікон також можна використовувати, але тільки якщо збираєтеся готувати при температурі не вище 240 ºC.

Керамічна форма для випічки схожа на скляну: вона зберігає тепло після розігріву, може тримати їжу в теплі поза духовкою та страви в ній готуються рівномірно. Єдина відмінність – у керамічних форм для випічки привабливіший вигляд, і вони можуть стати елементом сервірування столу.