Фіни не менше за своїх східних сусідів — нас, росіян — люблять і цінують гриби. Серед найулюбленіших делікатесів варто окремо назвати лисички та білі. Але фінські ліси сповнені також інших відомих в Росії грибів, будь то підберезники і подоносиновики, друзі, хвилі або маслюки.

Найчастіше тут збирають білі гриби і лисички, а також багато видів грибів для засолення – гіркушки, хвилі, різні грузді. З особистого досвіду: є у лісі сироїжки, моховики, маслюки, підберезники та подосиновики. З ягід: чорниця, брусниця, журавлина, лісова малина, суниця, морошка.

На півночі та заході Фінляндії гриби майже не споживають. Пов'язано це з тим, що вони там не Дуже добре ростуть. Понад те, історично цей регіон сильно залежав від рибного промислу. А тому саме «дарунки моря» становили більшу частину раціону місцевих жителів.

Сезон збирання врожаю починається з середини липня і триває до кінця вересня, а останніми роками, у зв'язку зі зміною клімату, може тривати до кінця жовтня. У Фінляндіїбудь-яка людина може вільно збирати гриби та ягоди у будь-якій кількості.