За формою молекули всі білки діляться на фібрилярні (ниткоподібні) і глобулярні (кулясті), Розрізняють дві великі групи білків: протеїни – прості білки, Що складаються тільки з амінокислот, і протеїди – складні білки, До складу яких, крім амінокислот, входять і інші сполуки.
Топ-10 продуктів із високим вмістом білка
- Сир – від 20 до 32 грам
- Грудка курки або індички – від 29 до 31 грама
- Сир – від 18 до 23 грам
- Бобові (чечевиця, горох, квасоля, нут, арахіс) – від 20 до 23 грам
- Червоне м'ясо (яловичина) – 21 грам
- Риба – від 14 до 21 грама
Білки складаються з амінокислот, що підрозділяються на незамінні, які потрібно отримувати з їжею, та замінні, які організм здатний синтезувати самостійно. Незамінними для людини амінокислотами є ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, треонін, триптофан, валін та гістидин.