Широко поширені соуси: кетчуп, майонез, соєвий соус, бешамель, ткемалі, сацебелі, сальса, рибний соус, часниковий соус, грибний соус, тартар, тисяча островів. Власне слово соус походить від лат. salsus – "посолений" (пор. "сальса").
Найзнаменитіші соуси світу
- Бешамель (Франція) Французький молочний соус – найбільший, мабуть, популярний та універсальний соус у світі. …
- Песто (Італія) …
- Чермула (Марокко).
- Ткемалі (Грузія) …
- Журавлинний соус (Швеція) …
- Тартар (Франція).
- Голландез чи голландський соус (Франція) …
- Чимічуррі (Аргентина)
Соуси та спеції, які повинні бути у поважає себе господині
- Соуси
- Бальзамік (бальзамічний оцет, бальзамік крем)
- Каррі
- Соєвий соус
- Вустерський соус
- Пад-тай
- Нам-пла
- Гірчиця (російська, французька, у зернах)
До риби та морепродуктів ідеально. підходять соуси на основі: молочних продуктів (молоці, сметані, вершках, йогурті);Соуси для м'яса готують на основі:
- соків (яблучного, гранатового, ананасового, апельсинового);
- оцту (яблучного, рисового);
- соєвого соусу;
- олії (оливкової, вершкового).
Apr 15, 2019