Широко поширені соуси: кетчуп, майонез, соєвий соус, бешамель, ткемалі, сацебелі, сальса, рибний соус, часниковий соус, грибний соус, тартар, тисяча островів. Власне слово соус походить від лат. salsus – "посолений" (пор. "сальса").

Найзнаменитіші соуси світу

  • Бешамель (Франція) Французький молочний соус – найбільший, мабуть, популярний та універсальний соус у світі. …
  • Песто (Італія) …
  • Чермула (Марокко).
  • Ткемалі (Грузія) …
  • Журавлинний соус (Швеція) …
  • Тартар (Франція).
  • Голландез чи голландський соус (Франція) …
  • Чимічуррі (Аргентина)

Соуси та спеції, які повинні бути у поважає себе господині

  • Соуси
  • Бальзамік (бальзамічний оцет, бальзамік крем)
  • Каррі
  • Соєвий соус
  • Вустерський соус
  • Пад-тай
  • Нам-пла
  • Гірчиця (російська, французька, у зернах)

До риби та морепродуктів ідеально. підходять соуси на основі: молочних продуктів (молоці, сметані, вершках, йогурті);Соуси для м'яса готують на основі:

  • соків (яблучного, гранатового, ананасового, апельсинового);
  • оцту (яблучного, рисового);
  • соєвого соусу;
  • олії (оливкової, вершкового).

Apr 15, 2019