Буряк рекомендується при будь-яких захворюваннях кишечника та запаленнях. Буряк вкрай корисна при запорах та проблемах з мікрофлорою кишечника. В овочі містяться корисні нітрати, які підвищують витривалість та покращують роботу серцево-судинної системи. Буряковий сік рекомендується пити спортсменам.

Варена буряк зберігає велику кількість корисних речовин, вітамінів та мінералів. Залишаються в ній вітаміни групи B, вітаміни А та Е, H та PP, калій, магній, цинк, залізо, йод, фосфор. Особливо цінується буряк за високий вміст клітковини та м'яку послаблюючу дію, що чиниться на кишечник.

Буряк має також кровотворні властивості завдяки високому вмісту в коренеплодах заліза та міді. Буряк застосовується при різних ступенях анемії та при станах, пов'язаних із зниженою міцністю стінок кровоносних судин. Корисний буряк при виснаженні організму та занепаді сил після перенесених захворювань.