До мікроорганізмів відносяться бактерії, віруси, гриби, тварини та рослини. Сапрофіти – мікроорганізми, які не надають несприятливого впливу на організм тварини чи людини, не викликають захворювань.

Мікроорганізми, викликають захворювання в організмі людини називаються патогенами. Інфекційними захворюваннями називають всі хвороби, що викликаються мікроорганізмами у нашому організмі.

Найвідоміші викликані мікроорганізмами харчові інфекції – сальмонельоз, шигельоз (бактеріальна дизнетерія), ієрсиніоз, кампілобактеріоз, листериоз, інфікування кишковою паличкою (Escherichia coli) та ін.

У їхню класифікацію входять як без'ядерні (прокаріоти: бактерії, археї), так і еукаріоти: деякі гриби, протисти. Деякі біологи відносять сюди і безклітинні форми життя, такі як віруси та пріони, але багато хто з цим не погоджується, т.е.