2. Хто має ризик зміни кольору пломби?

  • У деяких людей частіше темніють пломбиніж у інших. Чинники, що впливають на це:
  • Старі пломби.
  • Відкриті краї чи зазори між пломбою та зубом.
  • Карієс під пломбою або навколо неї.
  • Погана гігієна ротової порожнини.
  • Люди, які часто п'ють каву, чай, червоне вино.
  • Куріння.

Щоб зберегти початковий колір пломби, краще відмовитися від прийому всіх продуктів та напоїв, який містять барвники, у тому числі:

  • морква, червонокачанна капуста, буряк та ін;
  • кава, какао, вино та ін;
  • чорниця, полуниця, черешня та ін;
  • чорний чай, натуральні соки, компоти та ін;
  • куркума, шафран, карі та ін;

Які ж продукти фарбують зуби?

  • Кава. У любителів цього напою найчастіше є жовтий або коричневий наліт на зубах. …
  • Чай. Містить у собі таніни і нарівні з кавою забарвлює зуби у жовтувато-коричневий відтінок. …
  • Вино. …
  • Газовані напої. …
  • Соки. …
  • Овочі та фрукти. …
  • Соуси та приправи. …
  • Шоколад та морозиво.