Умови для вироблення ботулотоксину є в широкому ряді харчових продуктів: низькокислотні консервовані овочі (зелена квасоля, шпинат, гриби та буряк), риба (консервований тунець, ферментована, солона та копчена риба), м'ясні продукти (сиро-в'ялені м'ясні вироби, шинка та сосиски.

Його збуджує ботулінічний токсин. Захворювання мало поширене в наші дні – всього на рік хворіє близько 1000 пікселів. Основним джерелом є їжа. Ботулізм викликає параліч м'язів у всьому тілі і без лікування призводить до летального результату.

Часто буває, що рідина в банку каламутніє, утворюються бульбашки. Але бактерії не завжди так проявляють себе. Мабуть, єдиною вірною ознакою ботулізму у банку є здута кришка. Такі продукти необхідно одразу ж викидати!

Людина заражається ботулізмом при вживанні продуктів домашнього консервування (грибів, риб, м'яса). Продукти, консервовані у виробничих умовах, рідко стають джерелом зараження. Раневий ботулізм розвивається внаслідок забруднення ран (попадання спор бактерій у ранову поверхню).