Основними компонентами молока є вода, жир, білки, лактоза (молочний цукор) та мінеральні речовини (Солі). Молоко містить також незначні кількості таких речовин, як пігменти, ферменти, фосфоліпіди (речовини з жироподібними властивостями) та гази.

Багато молоко вітамінами А, D та групи В (В1, В2, В12), макро- та мікроелементами, такими як кальцій, калій, фосфор, магній, натрій, залізо, фтор, йод. Білковий склад молока представлений казеїном, альбуміном, глобуліном.

У молоці міститься 87% води, а решта – жири, білки (казеїн, альбумін, глобулін) та мінеральні речовини, у тому числі найважливіші — кальцій, фосфор, калій, натрій і магній. Також це джерело корисних ферментів, жирних кислот, вітамінів A, C, D та групи B.

В 1 л свіжого молока міститься 50-80 см3 газів, з них 60-70% становить вуглекислий газ, 25-30% – азот і решта 5-10% займає кисень.