Пепсин – основний шлунковий фермент. Гідролітично розщеплює пептидні зв'язки денатурованих білків до пептидів. Виробляється в так званих «головних клітинах» у неактивній формі у вигляді пепсиногену, щоб запобігти самоперетравлюванню слизової оболонки шлунка.

Пепсин – Ендопептидаза, тобто фермент, Котрий розщеплює центральні пептидні зв'язки в молекулах білків та пептидів (крім кератинів та інших склеропротеїнів) з утворенням більш простих пептидів та вільних амінокислот.

Пепсин є основним ферментом, за допомогою якого відбувається розщеплення білків Існує кілька ізоформ пепсину, кожна з яких впливає на клас білків.

Ферменти підшлункової залози

  • Протеази: …
  • Нуклеази, що розщеплюють нуклеїнові кислоти нуклеотидів.
  • Стеапсин, що розщеплює жири.
  • Амілазу, що розщеплює крохмаль та глікоген, а також інші вуглеводи.
  • Ліпаза підшлункової залози є найважливішим ферментом у перетравленні жирів.