Наприклад, соланін – отруйна речовина, яка виробляється у звичайному картоплі, помідорах, баклажанах та інших овочах.Oct 4, 2018

Міститься у будь-якій частині рослини – у листі, плодах, стеблах, бульбах і т. д. Найбільший вміст соланіну спостерігається в незрілих ягодах пасльону чорного (Solanum nigrum) та у всіх частинах пасльону солодко-гіркого (Solanum dulcamara).

Для того, щоб виникли ознаки отруєння, людина має з'їсти не менше 500 г зеленої картоплі. Якщо отрута соланін потрапить в організм людини, то вона вразить центральну нервову систему, зруйнує еритроцити в крові, порушить роботу нирок, а також роботу шлунково-кишкового тракту.

Соланін (мелонген) – глюкоалкалоїд, що міститься в зелених частинах, бутонах, квітах та плодах рослин сімейства пасльонових (Solanaceae) – картоплі, помідорах, баклажанах. У помідорах та баклажанах, зміст солонина залежить від їхньої зрілості (більше – у зелених або перезрілих).