Сік 12–палової кишки складається з жовчі, панкреатичного соку, та секрету слизових залоз. Під його дією знижується кислотність їжі, що надходить зі шлунка. Бікарбонати у складі дуоденального соку нейтралізують соляну кислоту шлункового соку.
Верхня частина дванадцятипалої кишки містить кислий шлунковий сік, в нижню частину проток підшлункової залози і жовчних проток надходить нейтральний жовчний секрет.
Зі шлунка їжа потрапляє у верхній відділ тонкого кишечника дванадцятипалу кишку. Тут їжа піддається впливу соку підшлункової залози та ферментів тонкого кишечника, який сприяє перетравленню жирів, білків та вуглеводів. Тут же їжа обробляється жовчю, що виробляє печінку.