Загалом виробнича потужність (ПМ) підприємства може бути розрахована за такою формулою: ПМ = ЕФВ/Тр, де ЕФВ – ефективний фонд часу роботи підприємства; Тр – трудомісткість виготовлення одиниці виробленої продукції.

Розрізняють декілька видів виробничої потужності підприємства: планова та проектна потужність; вхідна, вихідна та середньорічна виробничі потужності; Основними факторами, що впливають на виробничі потужності, є кількісний склад та технічний рівень обладнання та режим роботи підприємства.

У практиці підприємницької діяльності виділяють три виду потужності підприємства: проектну, поточну (фактично досягнуту) резервну. Проектною є потужність, яка визначається у процесі проектування, реконструкції (розширення) чинного чи будівництва нового підприємства