Проте, існують довідники, в яких описуються сорти сиру, що виробляються в різних країнах. Один з експертів у світі сирів – Джульєт Харбатт (Juliet Harbutt), її книга «Кращі сири світу»(World Cheese Book, 2009) описує понад 800 видів сиру, що виробляють у країнах від Франції до Австралії.

Сир «Російський» – самий популярний вигляд сиру в Росії, на другому місці за частотою споживання – несолодкий плавлений сир, свідчить дослідження міжнародної дослідницької компанії Ipsos Також лідирують «Голландська», «Гауда», «Маасдам», «Пармезан» та «Тільзітер».

Найкращим сиром Росії 2021 року названий сир Грюйєр Патріс Норман від Філімоново Роздолля з Ярославської області сир зроблений за технологією швейцарського Грюєра з яскравим горіховим ароматом.