Куряче та перепелине яйце є більш дієтичним продуктом: куряче – калорійність 162, перепелине – 158 ккал. Зміст протеїну найбільший у гусей – 14%. На другому місці – качки (13.7 %), на третьому – перепели та кури (13.1 та 12.8 % відповідно). Лідерами за вмістом вуглеводів є гуси та качки (1.2 %).
У ході дослідження вчені проаналізували яйця гусей, курей, перепелів та качок. Встановлено, що за кількістю амінокислоти яєчні білки вказаних пернатих майже однакові. Однак курячі та перепелині яйця є найкориснішими, оскільки вони більш калорійні.
Найбільші яйця позначаються літерами.
- Найдрібніші важать від 35 до 44,9 г – 3-тя категорія (3).
- Більше важать від 45 до 54,9 г – 2-а категорія (2).
- Ще більший – від 55 до 64,9 г – 1-а категорія (1).
- Дуже великі яйця – Від 65 до 74,9 г – добірні (О).
- До вищої (В) категорії відносять яйця вагою понад 75 г.
9 жовтня 2020
Смажені качині яйця по смаку поступаються курячим. Деякі харчові промислові підприємства випускають майонез на основі жовтків качиних яєць. За вмістом вітамінів та мікроелементів качине яйце схоже з яйцями інших птахів. Важливою відмінністю є те, що воно рясніє жирами більше, ніж білками.