Усього існує приблизно 70 видів базиліка. Найвідоміші серед них зелений, фіолетовий та лимонний базилік, або тайський. У листі та стеблах рослини містяться ефірні олії, які і дають базиліку приємний аромат. У стравах базилік розкривається поступово — спочатку дає гіркуватість, а потім солодкуватий присмак.

Можна виділити такі групи сортів за морфологічними ознаками:

  • Класичний городній базилік
  • Базилік генуезька (Genovese) …
  • Базилік сортотипу «Салатний лист» (Lettuce leaf basil).
  • Базилік зелений кучерявий (Green Ruffles).
  • Базилік фіолетовий кучерявий (Purple Ruffles).
  • Дрібнолистий компактний базилік (Bush basil)

Базилік із зеленим листям має велику популярність у європейських країнах, а пряність із фіолетовим забарвленням – в азіатських, на Кавказі та в Росії. У першого ніжніший, трохи солодкуватий смак з легким освіжаючим післясмаком. З ним роблять десерти, свіжі соки, напої, готують ароматну випічку.

Кому не рекомендується вживати базилік Базилік не рекомендується для вживання вагітним жінкам, людям з психічними розладами та страждаючим від епілепсії. Від ароматної зелені краще утриматися гіпертонікам, діабетикам, хворим, які перенесли інфаркт чи інсульт.